Thanksgiving day impressie

Thanksgiving 2024

Wat is Thanksgiving Day precies en wat wordt er gevierd? In dit artikel leggen we je alles uit over deze traditie.

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in Amerika en Canada. Elke vierde donderdag in november is een dag waarop Amerikanen letterlijk hun dank betonen. Vroeger werd vooral bedankt voor een goede oogst en vandaag de dag bedanken de Amerikanen voornamelijk God voor allerlei zaken. Thanksgiving 2024 valt dit jaar op donderdag 28 november. In Canada, waar de oogst eerder eindigt, wordt deze feestdag dan ook iets eerder gevierd. Namelijk op de tweede maandag in oktober.

Lees verder

De eerste deals niet missen?!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van Black Friday Nederland wilt ontvangen in je mailbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

De geschiedenis van Thanksgiving Day

Thanksgiving Day vindt zijn oorsprong in 1621. In dat jaar werd er feest gevierd door de ‘Pilgrim Fathers’, ook wel pelgrims genoemd. Dit feest werd gevierd nadat ze in Plymouth, Massachussetts, een nederzetting hadden opgericht. Dit waren oorspronkelijk Engelse pelgrims, die waren gevlucht uit Engeland vanwege hun Calvinistische geloof. Veel pelgrims vluchtten eerst naar Nederland (Leiden) en gingen later door naar Amerika. De pelgrims waren met hun nederzetting in Plymouth, sterk afhankelijk van een goede oogst. In 1621 dreigde dit echter te mislukken. De Amerikaanse indianen zouden toen de pelgrims te hulp zijn geschoten en hielpen met een nieuwe oogst. Dankzij een goede nazomer, ook wel beter bekend als de ‘Indian summer’, kon er in november toch nog worden geoogst.

De Pilgrim Fathers vierden na de oogst in november, de goede afloop. Dit feest staat nu bekend als Thanksgiving Day. Toch kent deze dag wel een zwart randje. Veel indianenstammen zien deze dag niet als een feestdag maar als een rouwdag. Indianen zien de dag als een symbool voor het kwijtraken van hun land en een groot deel van hun populatie.

Thanksgiving Day en kalkoen

De Amerikaanse feestdag is een dag waarop familie bij elkaar komt en samen een groot feestmaal nuttigt. Eten staat op deze dag dus centraal. Het is een traditie om op deze dag kalkoen te eten met zoete aardappelen, sperziebonen en cranberry’s met pompoentaart of pecannotentaart als dessert. Vaak wordt Thanksgiving ook wel Turkey Day genoemd, verwijzend naar de kalkoen die wordt opgediend. Voor veel kalkoenen loopt het allemaal minder goed af: ze eindigen de dag op een gedekte tafel. Maar er zijn uitzonderingen. Sinds 1947 is het een gewoonte geworden dat de Amerikaanse president ‘gratie verleent’ aan een of meerdere kalkoenen.

Thanksgiving 2024

Thanksgiving 2024 valt op donderdag 28 november. Op deze dag zijn de meeste Amerikanen en Canadezen dus vrij. Op de dag erna, 29 november 2024, wordt vervolgens Black Friday 2024 gevierd.

Thanksgiving Day in Nederland

Thanksgiving Day is een echt Amerikaans en Canadees gebruik. In Nederland vieren we de dag ook niet. De Amerikaanse gemeenschap in Nederland viert deze dag wél, onder andere door een dienst in de Pieterskerk in Leiden. Gelukkig vieren wij in Nederland wel de dag die volgt op Thanksgiving tegenwoordig wel. We hebben het dan natuurlijk over Black Friday!