FAQ Black Friday

Wanneer is het Black Friday?

Black Friday vindt dit jaar plaats op 29 november 2024. Dit komt omdat het altijd wordt gevierd op de dag na Thanksgiving. Thanksgiving is de vierde donderdag van november en Black Friday is dan automatisch op de vierde vrijdag van de maand november. 

Wanneer is Black Friday?

Wat is Black Friday?

Black Friday is dé dag waarop winkels in heel Nederland producten aanbieden met hoge kortingen. Officieel is Black Friday één dag, maar in de praktijk beginnen de Black Friday deals vaak al eerder en lopen ze langer door. Black Friday wordt dus steeds meer een Black Friday week of Black Friday weekend. 

Wat is de betekenis van Black Friday?

Black Friday betekent letterlijk ‘Zwarte Vrijdag’. In de jaren 50 en 60 gaf de politie deze naam aan de shop chaos in Philadelphia. Het was één van de drukste vrijdagen in de geschiedenis. In de jaren 80 draaiden winkeliers weer winst in plaats van verlies. De cijfers gingen van rood naar zwart. Op dat moment kreeg de naam Black Friday een positieve associatie. 

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Winkelketen Macy’s hield in 1924 een parade in New York om Thanksgiving te vieren en spoorde consumenten aan om kerstinkopen te doen. Met deze parade ontstond het idee om te gaan shoppen op de vrijdag na Thanksgiving. 

Waar komt Black Friday vandaan?

Tot wanneer is Black Friday?

Black Friday vindt plaats op de vierde vrijdag van de maand november en eindigt officieel dus om 23:59 uur op dezelfde dag. In de praktijk lopen de Black Friday aanbiedingen echter langer door, vaak tot de maandag na Black Friday. Deze maandag staat bekend als Cyber Monday.

Waar kun je zien wanneer de Black Friday deals geldig zijn?

Op het dealoverzicht van Black Friday Nederland kun je precies zien welke Black Friday deals er op dit moment geldig zijn.

Hoe lang duurt Black Friday?

Black Friday duurt officieel één dag, namelijk de vierde vrijdag van de maand november. In de praktijk zijn de Black Friday deals echter langer geldig. Veel winkeliers hebben een Black Friday week of weekend. Daarnaast lopen de meeste deals af op de maandag na Black Friday, namelijk op Cyber Monday. 

Wat zijn de beste Black Friday deals?

Het is handig om te weten welke productcategorieën je tijdens Black Friday zeker in de gaten kan houden. Zo vind je de beste deals hoogstwaarschijnlijk bij gaming, elektronica, smartphones, Apple en televisies.Ieder jaar wordt er namelijk weer bewezen dat de hoogste kortingen in deze categorieën worden weggegeven. Op het overzicht van productcategorieën zie je alle productcategorieën waar je Black Friday deals van kunt verwachten. 

Wanneer begint Black Friday?

Black Friday begint dit jaar op 29 november 2024. Dit is op de vierde vrijdag van november. In de praktijk begint Black Friday bij veel winkels echter eerder. De Black Friday Week start vaak al de maandag vóór Black Friday. 

Tot hoelaat zijn de winkels open op Black Friday?

Tijdens Black Friday zijn veel winkels langer open dan normaal, maar dit verschilt per winkel en per stad. In Rotterdam kun je tijdens Black Friday 2024 bijvoorbeeld shoppen tot minstens 23:00 uur. In andere steden zijn er ook speciale koopavonden. 

Openingstijden tijdens Black Friday

Waarom Black Friday?

Door Black Friday kun je goedkoop Sint- en Kerstcadeaus aanschaffen voor het hele gezin. Het wordt daardoor makkelijker om leuke cadeaus te kopen in een periode waarin je normaalgesproken veel geld uitgeeft. 

Waarom is Black Friday goed voor de winkels?

Black Friday is dé dag waarop er weer winst gemaakt wordt in plaats van verlies. Het is dus handig om als winkel van deze kortingsdag te profiteren. 

Hoeveel korting is er met Black Friday?

Tijdens Black Friday kunnen de kortingen oplopen tot 90%. Veel winkels hebben torenhoge kortingen, anderen hebben dagdeals en bieden elke dag een nieuw product aan voor een lage prijs. Zo ontving je afgelopen jaar tot 86% korting op verschillende fashion items bij dress-for-less. Ook winkels als JD Sports, Koopjedeal en Dekbed Discounter gaven flinke kortingen weg. Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel: “Hoeveel korting tijdens Black Friday?

Waarom heet het Black Friday?

Black Friday heeft zijn naam te danken aan de shop drukte in Philadelphia in de jaren 50 en 60. De politie noemde de dag na Thanksgiving ‘Black Friday’, omdat het één van de drukste vrijdagen was die ze ooit hadden gezien. Daarnaast gingen de verkoopcijfers in de jaren 90 van rood naar zwart op de dag na Thanksgiving. De naam Black Friday kreeg toen een positieve associatie. 

Hoe is Black Friday ontstaan?

Black Friday is ontstaan in Amerika. Toen er in de jaren 90 een financiële crisis heerste, besloot winkelketen Macy’s in New York een parade te organiseren. Hiermee wilde zij mensen oproepen hun kerstinkopen op de dag na Thanksgiving te komen doen. Dit werd het begin van Black Friday. 

Welke datum is Black Friday?

Black Friday wordt altijd gevierd op de vierde vrijdag van de maand november, de dag na Thanksgiving. Dit jaar is dit op 29 november 2024. Op ons overzicht zie je precies wat de data zijn van de komende jaren. 

Wat houdt Black Friday in?

Black Friday is een kortingsdag. Op deze kortingsdag bieden honderden winkels in Nederland en daarbuiten speciale deals aan op het gebied van elektronica, smartphones, fashion en veel meer. De kortingen kunnen tijdens Black Friday oplopen tot 80%. 

Black Friday vs Cyber Monday

Black Friday is de kortingsdag waar deals zowel online als fysiek in de winkel gelden. Cyber Monday focust daarentegen op kortingen die alleen online geldig zijn. Een ander verschil is dat Black Friday wordt gevierd op de vierde donderdag van november en Cyber Monday op de vierde of vijfde maandag van november. 

Black Friday vs Cyber Monday

In hoeverre verschillen de Black Friday deals van de Cyber Monday deals?

Veel winkels hebben verschillende acties tijdens Black Friday en Cyber Monday. Maar ook zijn er veel winkels die de Black Friday deals tijdens Cyber Monday extra afprijzen. Dit betekent wel dat dit vaak laatste kans producten zijn. Wil je de zekerheid dat je de beste deals scoort? Check dan de aanbiedingen op beide dagen. 

Wanneer is het Zwarte Vrijdag?

Zwarte Vrijdag is de Nederlandse vertaling van Black Friday. Black Friday vindt elk jaar plaats op de vierde vrijdag van de maand november – de dag na Thanksgiving. Dit jaar is dit op 29 november 2024. Weten wat Black Friday precies is? Bekijk dan onze wat is Black Friday pagina. 

Hoe werkt Black Friday?

Black Friday werkt hetzelfde als iedere andere kortingsactie, de korting is echter per winkel verschillend. Bij sommige winkels krijg je een cadeau bij de bestelling en bij andere winkels gebruik je een kortingscode waardoor je de Black Friday korting ontvangt. 

 

Op welke dag valt Black Friday?

Black Friday valt elk jaar op een vrijdag, de dag na Thanksgiving en de vierde vrijdag van de maand november. Dit jaar is het Black Friday op vrijdag 29 november. 

Hoeveel procent korting is er op Black Friday?

Er is niet een vast percentage korting die winkels aanbieden tijdens Black Friday. De hoogste Black Friday korting vonden we vorig jaar bij dress-for-less. Daar ontving je namelijk tot 86% korting op verschillende fashion items. Je ontving bijvoorbeeld deze hoge korting op The North Face mode. 

Hoeveel dagen is Black Friday?

Black Friday is officieel één dag, de vierde vrijdag van de maand november. In de praktijk gaan Black Friday acties echter eerder in en lopen ze langer door. Bij Beter Bed begon de Black Friday actie vorig jaar bijvoorbeeld een week eerder en liep de actie door tot Cyber Monday. 

Hoeveel dagen is Black Friday?

Wanneer zijn de Black Friday deals bekend?

De Black Friday deals zijn meestal een week vóór Black Friday, of een paar dagen voor Black Friday bekend. Het kan echter ook zijn dat de Black Friday deals pas op Black Friday zelf bekend worden gemaakt. Op ons winkeloverzicht zie je de precieze looptijden van alle Black Friday acties. 

Zijn de winkels langer open op Black Friday?

Veel winkels zijn langer open op Black Friday en hebben een speciale Black Friday koopavond. In Rotterdam zijn de winkels tijdens Black Friday 2024 bijvoorbeeld open tot minimaal 23:00 uur. 

Welke winkels doen er mee aan Black Friday?

Bijna alle winkels doen mee aan Black Friday. Van bekende winkels als Coolblue, MediaMarkt en Bol.com tot honderden lokale winkels in jouw woonplaats. Het is dus slim om in de winkelstraat in jouw woonplaats te kijken waar het Black Friday is. 

Welke winkels doen mee aan Black Friday?

Hoe vaak is het Black Friday?

Black Friday is één keer in het jaar, op de vierde vrijdag van de maand november. Vlak voor de feestdagen dus. Hoewel Black Friday in november wordt gevierd, is er een zomerse editie van deze kortingsdag in aantocht: Summer Black Friday. 

Tot hoe laat is Black Friday?

Black Friday is één dag, namelijk de vierde vrijdag van november. Dit betekent dat Black Friday eindigt om 23:59 uur op dezelfde dag. In de praktijk loopt Black Friday echter langer door. Veel kortingen lopen vaak door tot Cyber Monday, de maandag na Black Friday. 

Waarom wordt Black Friday op een vrijdag gevierd?

Black Friday wordt op een vrijdag gevierd omdat de eerste dag na Thanksgiving standaard een vrijdag is. Thanksgiving wordt namelijk gevierd op de vierde donderdag van november. Op onze geschiedenis pagina staat precies uitgelegd waarom Black Friday op de dag na Thanksgiving wordt gevierd.  

Waarom wordt Black Friday op vrijdag gevierd?

Wat is het verschil tussen de kortingen in Nederland en Amerika?

Er zitten steeds minder verschillen tussen de Black Friday kortingen in Nederland en Amerika. Amerikaanse kortingen kunnen hoog oplopen, maar in Nederland is 80% of 90% korting ook geen uitzondering meer. Onder andere bij dress-for-less, Koopjedeal, Refurbo en Dekbed Discounter liepen de kortingen hoog op. 

Zijn de kortingen écht of doen winkels vóór Black Friday expres de prijs omhoog?

De kortingen zijn echt. In ons marktonderzoek deden we onderzoek naar het feit of de prijs tijdens Black Friday daadwerkelijk lager dan normaal is. Dit is het geval. 

Hoe kan het dan dat prijzen eerder in het jaar lager of gelijk liggen met de Black Friday prijzen?

Het komt voor dat prijzen een halfjaar of jaar eerder lager of gelijk liggen dan de prijs van Black Friday. Dit is logisch, want Black Friday is niet het enige moment in het jaar waarop winkels kortingen besluiten aan te bieden. Het voordeel van Black Friday is dat alle winkels tegelijkertijd dit kortingsmoment hebben. 

Is Black Friday de enige kortingsdag?

Hoe voordelig is Black Friday?

Black Friday is voordelig door de hoge kortingen die worden aangeboden in de periode vlak voor de feestdagen. In een tijd waarin we bezig zijn met de kerstinkopen is iedere korting mooi meegenomen. Daarnaast zijn de kortingen echt hoog, vooral op producten waar je dit niet van verwacht. Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld 81% korting op sportitems bij JD Sports. 

Zijn de Black Friday deals online beschikbaar?

Veruit de meeste deals zijn online beschikbaar. Kijk maar naar grote webwinkels als Amazon, Coolblue, Wehkamp en Bol.com die hun Black Friday acties allemaal online aanbieden. 

De eerste deals niet missen?!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van Black Friday Nederland wilt ontvangen in je mailbox en ga je akkoord met de voorwaarden.