Wat betekent Black Friday?

3 minuten leestijd

Wat betekent Black Friday?

Black Friday is oorspronkelijk de dag dat de kerstverkoop ingeluid wordt. Black Friday valt op de vrijdag na Thanksgiving en vanaf die dag startten de Amerikanen met hun kerstinkopen. Wat eerst alleen een bekend begrip in Amerika was, is nu ook overgewaaid naar Europa en dus ook naar Nederland. 

Wat betekent nu het begrip ‘Black Friday’ precies? Black Friday, ook wel Zwarte Vrijdag genoemd, is natuurlijk geen term dat zomaar uit de lucht is komen vallen. Er zijn twee theorieën die beschrijven wat het begrip nu precies betekent. 

De eerste theorie beschrijft dat Black Friday is vernoemd naar de vrijdag waarop de Amerikaanse politie het een zwarte dag noemde. Veel Amerikanen starten gelijk na Thanksgiving met het voorbereiden op Kerst. Iedereen vertrekt op dezelfde dag naar de stad en daardoor was het ontzettend druk bij veel winkels. Oftewel, het was zo druk, dat de politie lange en drukke dagen moesten maken, dus een ‘Zwarte Dag’. 

De tweede theorie beschrijft dat Black Friday refereert naar de financiële situatie tijdens de periode in november. Veel winkels stonden t/m Thanksgiving in de rode cijfers, dit betekent dat er verlies werd gedraaid. Maar vanaf de Zwarte Vrijdag werd er weer winst geboekt, omdat men weer flink geld uit ging geven, waardoor de rode cijfers in het zwart kwamen te staan. Om deze uitgaven te bevorderen, werden er bizarre aanbiedingen georganiseerd. Zo werden er bijvoorbeeld televisies, laptops en kleding enorm afgeprijsd. De prijzen werden zo gek, dat er bijvoorbeeld urenlange rijen voor winkels ontstonden. 

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday komt dus oorspronkelijk uit Amerika, uit het plaatsje Philadelphia. De bovenstaande theorieën vertellen het verhaal van de mogelijke geschiedenis van deze feestdag. Je mag zelf beslissen welk verhaal je meer gelooft. 

  • Meer weten over de geschiedenis van Black Friday? Lees het dan hier

In Nederland zijn de deals ook ieder jaar weer fantastisch, maar veel winkels bieden hun aanbiedingen online aan. Hierdoor kunnen wij op ons gemak alle acties vergelijken. Dit scheelt weer een hoop tijd en moeite, je hoeft namelijk niet in de rij te staan. En daarnaast hoef je ook geen ruzie te maken om die laatste laptop of die handtas. Met één klik op de muis ben jij al trotse eigenaar van jouw favoriete product. 

Wanneer is Black Friday?

Black Friday valt dit jaar op vrijdag 29 november. Toch verwachten we dat we vanaf 22 november al mogen genieten van de mooiste aanbiedingen. Vanaf deze dag beginnen namelijk al veel webshops met het uitbrengen van hoge kortingen. 

De eerste deals niet missen?!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van Black Friday Nederland wilt ontvangen in je mailbox en ga je akkoord met de voorwaarden.