Waarom heet Black Friday zo?

2 minuten leestijd

Waarom heet Black Friday zo?

Black Friday klinkt misschien als een vreemd begrip. Betekent Zwarte Vrijdag net iets als ‘Blauwe Maandag’? Black Friday heeft haar naam vanuit ‘de drukte tijdens deze vrijdag’ of vanuit ‘het er financieel bovenop komen op deze dag’. Deze twee verschillende theorieën worden hieronder verder toegelicht. Jij mag zelf beslissen welk verhaal je wilt geloven. Eén ding is in ieder geval zeker: Het verschijnsel is overgekomen vanuit Amerika. 

De geschiedenis van het Black Friday begrip

Het eerste verhaal start vanuit het financiële oogpunt van Black Friday. Black Friday wordt gevierd op de vrijdag na Thanksgiving. Vanaf deze dag beginnen de Amerikanen met de inkoop voor Kerst, zoals cadeautjes en decoratie. Hierop gingen veel winkels inspelen door mooie aanbiedingen te organiseren. Dit droeg bij aan het behalen van een lekkere winst. De tijd daarvoor stonden namelijk verschillende winkels in het rood, oftewel er werd verlies gedraaid. Door de georganiseerde aanbiedingen werden deze rode cijfers getransformeerd naar zwarte cijfers. Deze zwarte cijfers werden uiteindelijk gebruikt voor het vormgeven van het begrip ‘Black Friday’.

Het tweede verhaal gaat over de drukte tijdens de vrijdag in november. Door de deals die werden georganiseerd trokken er veel Amerikanen richting de stad om de aanbiedingen zelf te bewonderen. Er waren veel mensen met hetzelfde idee, wat resulteerde in een grote drukte in de stad. Politie in die tijd zeiden dan ook: “Het is een zwarte dag”. De straten krioelden van fanatieke Amerikanen zoekende naar de beste deals met de hoogste kortingen. De Amerikaanse politie moest daardoor lange en drukke dagen maken. Deze uitspraak is uiteindelijk grondlegger geworden van het begrip ‘Black Friday’.

Het zijn twee prachtige verhalen die beide als waarheid beschouwd kunnen worden. Welk verhaal nu echt de geschiedenis van het begrip vertelt, gaan we niet meer achter komen. Laten we het erop houden dat beide verhalen een kern van waarheid bevatten. Welk verhaal vind jij het meest plausibel overkomen? 

Vind je dit interessante verhalen maar wil je meer weten over de geschiedenis van Black Friday? Check dit dan nu hier

De eerste deals niet missen?!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van Black Friday Nederland wilt ontvangen in je mailbox en ga je akkoord met de voorwaarden.