Alles over 5G

3 minuten leestijd

Het 5G-netwerk is een onderwerp waar veel over wordt gesproken in deze tijd. Dat is niet zo gek, want we bellen, appen en facetimen erop los. We verwachten dat ons Internet optimaal werkt. Stel je voor dat je ineens geen Internet meer hebt, denk eens na over wat er dan allemaal niet meer kan… We moeten verbonden zijn! Het nieuwe 5G-netwerk gaat ons deze verbondenheid brengen, maar dan sneller en beter. In deze blog lees je de laatste updates over het 5G-netwerk in Nederland.  

Deze blog wordt continu bijgewerkt met het laatste 5G-nieuws. 

Wanneer is 5G beschikbaar in Nederland?

Het 5G-netwerk is op dit moment al beschikbaar in meer dan de helft van Nederland. Zo hebben Vodafone, KPN en Odido hun 5G-netwerk aangezet. Naar verwachting is eind dit jaar 5G overal beschikbaar in Nederland. Nog heel even geduld dus. Tot het zo ver is, blijf je gebruik maken van het 4G-netwerk. Geen stress dus,  je hoort namelijk vanzelf wanneer je provider aangeeft dat je over kan gaan op 5G!

Wat is het 5G-netwerk?

Het 5G-netwerk staat voor de vijfde generatie aan mobiele netwerken. Vijfde generatie wil zeggen een verbetering van het internet ten opzichte van vorige generaties. Het 5G-netwerk gaat namelijk meer dan 100 keer(!) sneller zijn dan het huidige 4G-netwerk! Daarnaast heeft het 5G-netwerk een betere latency dan voorgaande generaties. Tot slot maakt het 5G-netwerk ons meer verbonden en zichtbaarder dan ooit. De technologie achter de zelfrijdende auto wordt bijvoorbeeld door 5G beter en er ontstaan allerlei commerciële mogelijkheden. Lees snel verder! 

alt

 • Latency

Een verbeterde latency, wat is dat precies? Stel je voor.. Jij wilt weten wanneer het Black Friday is in Nederland, wat doe je dan? Je typt in ‘Wanneer is Black Friday’ en klikt vervolgens op ‘zoek’ in de zoekmachine. De vertraging tussen het moment waarop je een actie uitvoert en het moment waarop het resultaat voor jou zichtbaar is, heet de latency. Bij het 5G-netwerk is deze latency 1 milliseconde. Je hebt dus razendsnel je antwoord, zelfs sneller dan de reactietijd die ons brein nodig heeft om een reactie te geven!

 • Internetsnelheid

100 keer zo snel, hoe dan? De snelheid van het 4G-netwerk is maximaal 225 Mbit/s. Het 5G-netwerk gooit hier een schepje bovenop en heeft een snelheid van 10 Gbit/s. Als je dit omrekent, is dit 100 keer zo snel.  

 • Internet of Things

5G is meer dan alleen een netwerk. Het is een netwerk dat een hele grote impact gaat hebben op de maatschappij, en dan vooral op het Internet of Things. Door het 5G-netwerk is het bijvoorbeeld mogelijk om mensenmassa’s te monitoren, zelfrijdende auto’s te verbeteren en patiëntendata razendsnel te delen. We raken dus steeds meer connected met alles en iedereen om ons heen. 

Smartphones die geschikt zijn voor het 5G-netwerk

Op dit moment begint het 5G netwerk vorm te krijgen, wat betekent dat smartphone aanbieders al rekening houden met dit nieuwe netwerk. Aanbieders als Odido, KPN en Vodafone krijgen het recht om het 5G netwerk aan te bieden. Helaas zijn niet alle (oude) smartphones geschikt voor dit nieuwe netwerk.

5G Vodafone

Vodafone is helemaal ready voor 5G. De eerste smartphones heeft Vodafone al 5G-proof gemaakt, meer smartphones zullen snel volgen. Check hier de huidige 5G-ready smartphones van Vodafone:

 • Samsung Galaxy S20;
 • Samsung Galaxy S20+;
 • Oppo Find X2 Pro;
 • En nog veel meer!!

5G KPN

Ook KPN is klaar voor meer verbondenheid met het 5G-netwerk. Naast de 5G-proof smartphones die klaar zijn voor gebruik, beschikt KPN over speciale 5G FieldLabs. In deze FieldLabs wordt 5G getest voor nuttige toepassingen, zoals de zelfrijdende auto. Check hier een paar van de smartphones die 5G-proof zijn:

 • Apple iPhone 11 Pro;
 • Samsung Galaxy S20;
 • Apple iPhone SE;
 • En nog veel meer!!

5G Odido

Bij Odido geniet je nu ook een 5G abonnement aanschaffen om van razendsnel internet te genieten. Daarnaast hebben zij ook een collectie van smartphones die al helemaal klaar voor 5G zijn, bijvoorbeeld:

 • Samsung Galaxy S20;
 • Oppo Find X2;
 • OnePlus 8 Pro;
 • En nog veel meer!!

5G masten

Door het 5G-netwerk zullen er in Nederland een aantal zendmasten bijkomen die speciaal voor 5G zijn. Deze nieuwe zendmasten kun je overal in Nederland vinden. Wie weet staat er bij jou om de hoek wel zo’n speciale 5G-mast!

5G straling

5G is veel in het nieuws geweest in verband met de straling en de invloed die deze straling heeft op de gezondheid. 5G voldoet net als 3G en 4G aan de internationale blootstellingslimieten. Volgens wetenschappelijk onderzoek is een elektromagnetisch veld (zoals een zendmast) pas schadelijk voor de gezondheid wanneer het boven de limieten komt. Aangezien dit bij 5G niet het geval is, ben je voldoende beschermd en hoef je je niet zorgen te maken over de effecten die 5G heeft op je gezondheid. 

5G en Black Friday

Eind 2020 is heel Nederland hoogstwaarschijnlijk 5G-ready, wat betekent dat 5G tijdens Black Friday al grotendeels in ons systeem zit. Tijdens Black Friday kunnen we dus sowieso 5G deals en aanbiedingen verwachten op Internet packs van Odido, KPN of Vodafone. Wil je zo snel mogelijk profiteren van dit razendsnelle netwerk? Houd dan deze blog én ons deal- en winkeloverzicht in de gaten. 

De eerste deals niet missen?!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van Black Friday Nederland wilt ontvangen in je mailbox en ga je akkoord met de voorwaarden.